Spotify için 20 kullanışlı ipucu

  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
  • Google

Yeni online müzik çılgınlığı Spotify’da aradığınız şarkıları bulmak ve müziklerinizi yönetmek, ipuçlarımız sayesinde çok daha kolay.

Günümüzde müzik dinlemek için en iyi yöntemlerden biri olan Spotify, 2013′ün Eylül ayında nihayet Türkiye’de de hizmet vermeye başladı. Kullanımı kolay, büyük yayıncılardan bağımsız müzisyenlere yayılan çok geniş bir yelpazesi var ve isterseniz premium üyelik alıp cep telefonunuza bağlayarak arabada ya da otobüste bile müzik dinleyebilirsiniz. Bunların tamamını biliyor olabilirsiniz ama bir adım daha ileri giderek Spotify’ın tüm özelliklerine hâkim olmak istiyorsanız bu ipuçlarımız çok işinize yarayacak.

1. Kendi müziklerinizi yükleyin
Spotify’ın müzik kataloğu gerçekten büyük ama mükemmel değil. Örneğin Beatles, AC/DC veya Atoms for Peace yok. Bu gibi sanatçıların şarkıları MP3 arşivinizde mevcutsa onları da diğer Spotify şarkıları gibi dinleyebilir, çalma listelerinize ekleyebilirsiniz. Tepedeki menüden “Düzenle > Tercihler > Kaynak Ekle”ye tıklayarak müzik dosyalarınızın olduğu klasörü seçin. Yüklediğiniz dosyaları sol bölmedeki “Yerel Dosyalar” içinde görebilirsiniz.

2. Arkadaşlarınızı takip edin
Yeni şarkıları ve müzisyenleri keşfetme konusunda başarılı arkadaşlarınız varsa onların Spotify’da dinlediklerini takip etmek isteyebilirsiniz. Sol bölmeden “Takip et”i seçip “Arkadaşları Bul”u kullanarak istediğiniz arkadaşlarınızı seçin. Takip ettiklerinizi sağ taraftaki “Hareket” listesinde göreceksiniz.

3. Sadece kendiniz için dinleyin
Buna karşın arkadaşlarınızın Justin Bieber’ın “Believe” albümünü dinlediğinizi bilmesini istemeyebilirsiniz. Dinlediğiniz şarkının duyurulmasını geçici olarak kapatmak için Spotify penceresinin sağ üstündeki adınıza tıklayıp “Gizli Oturum”u seçin. Bu özellik, siz programı kapatıp yeniden açıncaya kadar devrede olacak. İsterseniz yine aynı menüyle devreden çıkarabilirsiniz.

4. Çalma listelerini beraber oluşturun
Müzik her zaman arkadaşlarla daha güzeldir. Örneğin bir yolculuk planlıyor ve bir çalma listesi oluşturmak istiyorsanız tek bir bilgisayar başına toplaşmak yerine liste üzerinde arkadaşlarınızda beraber çevrimiçi çalışabilirsiniz. Bir çalma listesi yarattıktan sonra üstüne sağ tıklayarak “Ortak Çalma Listesi”ni seçin. Paylaş > Gönder düğmesiyle bu listenin bağlantısını arkadaşlarınıza göndererek onların da şarkı ekleyip çıkarmasını sağlayabilirsiniz.

5. Aramada ince ayarlar
Aramada özel anahtarlar kullanarak arama sonuçlarını kısıtlayabilir ve ince aramalar yapabilirsiniz. Örneğin Madonna’nın 1983′te çıkardığı şarkılar için “madonna year:1983” yazabilir veya “rolling stones year:1965-1972” şeklinde bir tarih aralığını arayabilirsiniz. Diğer anahtar sözcükler “album”, “artist” ve “genre”. Bu anahtar sözcükleri birleştirebilirsiniz de: “album:love artist:cult” araması size The Cult’ın “Love” albümünden parçaları getirecektir. Son olarak bazı sözcükleri arama dışında tutmak için de NOT kullanabilirsiniz: “genre:trip-hop NOT morcheeba” gibi.

6. Telefonunuzla eşitleyin
Tabii ki arabanızda müzik dinlemek için bilgisayar açmayla uğraşamazsınız. Zaten internet bağlantısı da sorun. Spotify Premium üyeliğiyle müziğe iOS, Android veya Windows Phone cihazınızla da ulaşabilirsiniz. Uygulamayı cihazınızın uygulama mağazasından indirdikten sonra cihazınıza indirerek eşitlemek istediğiniz çalma listesini seçmeniz yeterli.

7. Eşlik edin
Spotify’ın masaüstü sürümünün de kendi uygulamaları var. Sol panelde “Uygulama Bulucu”ya tıklayın ve örneğin TuneWiki’yi ekleyin. Neredeyse tüm şarkıların sözlerini görebileceksiniz, üstelik tıpkı karaoke gibi şarkının dinlemekte olduğunuz yeri de görünecek. Şarkı sözü veritabanı kullanıcılar tarafından besleniyor, yani sevdiğiniz şarkıların sözlerini siz de ekleyebilirsiniz.

8. Zevkinizi gözleyin
Spotify en beğendiniz sanatçılarla ilgili birçok istatistik sunuyor ama dinleme istatiklerinizle ilgili doğru yer Last.fm. Last.fm’de bir hesabınız varsa (Yoksa ücretsiz oluşturabilirsiniz.) Tercihler ekranından “Last.fm’de scrobble”ı seçip oturum bilgilerinizi girerek dinlediğiniz her şeyin listesinin kaydedilmesini sağlayabilir ve istediğiniz istatistikleri görüntüleyebilirsiniz.

9. Şarkının bir noktasını paylaşın
Arkadaşlarınıza içinde zaman damgası da olan şarkı adresleri gönderebilirsiniz. Sol alttaki şarkı adına sağ tıklayıp “Spotify URI Kpyala”yı seçin ve adresi e-postanıza veya mesajınıza yapıştırdıktan sonra en sonuna “#zaman” ekleyin. Örneğin şarkının 1 dakika 26. saniyesinde harika bir solo başlıyorsa URI’nin sonuna #1:26 yazmanız yeterli. Bunu HTTP bağlantılarıyla da yapabilirsiniz ama # yerine %23 yazmalısınız.

10. Ses kontrolü
Spotify ses yüksekliğini değiştirmek için Ctrl tuşuna basılı tutarken yukarı veya aşağı ok tuşuna basın. Sesi tamamen kapatmak için Ctrl + Shift ve aşağı ok tuşuna basmanız yeterli. Ancak bunu yaptığınızda reklamlar sessizleşmez, duraklatılır. Premium hesap almadıkça reklamları sesli dinlemek zorundasınız.

11. Radyo dinleyin
Bazen ne dinleyeceğinize bir türlü karar veremezsiniz ya, arama kutusu ürkütücü gelir. Bu anlarda sol bölmeden Radyo’yu seçip “Yeni İstasyon Oluştur”a tıklayın. Beğendiğiniz bir sanatçı, albüm ya da çalma listesi seçin. Spotify tüm kataloğundaki benzer parçaları bulacak ve sizin için çalacak.

12. Kesintisiz dinleyin
Birçok albüm kesintisiz dinlenmek üzere tasarlanmıştır. Spotify’da parçalar arası boşlukların atlanıp kesintisiz dinlenmesi için bir seçenek de var. Normalde otomatik olarak devrede olan bu seçeneği “Tercihler > Çalma > Aralıksız çalma”ya bakarak kontrol edebilirsiniz. Tercih ederseniz aynı yerden çapraz geçişi de etkinleştirebilirsiniz.

13. Çevrimiçi dinleyin
Hemen dinlemek istediğiniz bir şarkı varsa Spotify masaüstü uygulamasını kurmak her zaman gerekli ve kullanışlı gelmeyebilir, hatta o sırada kullandığınız bilgisayarda uygulama kurma yetkiniz olmayabilir. Her iki durumda da web arayüzünü kullanabilirsiniz. play.spotify.com adresine giderek hiçbir kurulum yapmadan Spotify’ın tüm özelliklerini kullanabilirsiniz.

14. Spotify ile Firefox’a ekleyin
Spotify Search en sevdiğimiz eklentilerden. İnternette bir sanatçı, albüm veya şarkıyla ilgili bir yazı okurken o içeriği doğrudan Spotify’da aramanızı sağlıyor. Spotify Search’ü yükleyince tarayıcınızın içinde bir arama ve müzik çalma çözümüne kavuşuyorsunuz. Kullanmak için tek yapmanız gereken, bir web sayfasındaki şarkı adını seçip sağ tıklamak ve Spotify Search’ü seçmek.

15. Çalma listelerini daha hızlı yaratın
En popüler parçaları buldunuz, şimdi sıra çalma listesi oluşturmakta. Ctrl tuşuna basılı tutarak istediğiniz parçaların tamamını seçin ve sağ tıklayıp “Şuraya ekle > Yeni Çalma Listesi”ni seçin.

16. Klasik müzikle dinlenin
Klasik müziğin dinlendirici ve rahatlatıcı etkisi tartışılmaz. Ders çalışırken veya iş yaparken arka planda çalacak, yorucu olmayan müzikler arıyorsanız Classify uygulamasını deneyin. Önerilen çalma listelerinin dışında bestecilere, dönemlere, çalgılara ve ruh halinize göre ayrılmış eserlere de ulaşabilirsiniz.

17. Parti verin
Müzik dinleme deneyimine biraz da derinlemesine dalıp gerçek kişilerden öneriler almak isterseniz Soundrop uygulaması müthiş bir araç. Uygulama Bulucu’da bulup kurun ve belli temalardaki odaları gezin, isterseniz kendi odanızı yaratıp arkadaşlarınızla paylaşın. Bir dinleme odasındayken beğendiniz parçalara oy vererek sıradaki şarkıyı belirleyebilirsiniz.

18. Dil öğrenin
Spotify’ın Listen Language uygulamasıyla yeni bir dil öğrenmenin güçlükleri azalıyor. Korece, Somali ve Tamil dilleri de dahil olmak üzere toplam 24 dilde ücretsiz sesli dersler var. Hatta İngilizce kelime hazinenizden memnun değilseniz popüler tavlama cümleleri ve küfürler bile öğrenmeniz mümkün.

19. Konserde dinleyin
Bazı sanatçıların Spotify’ın onlara ödediği ücretten memnun olmadıklarını duymuş olabilirsiniz. En sevdiğiniz grupları desteklemenin en güzel yolu resmi ürünlerini satın almak veya konserlerine gitmektir. Spotify, Songkick uygulamasıyla favori müzisyenlerinizin bulunduğunuz şehirdeki konserleriyle ilgili sizi bilgilendiriyor ve bilet almanıza yardımcı oluyor.

20. Yeni arkadaşlar edinin
Kulaklıklarınızı paylaşmak için özel birini arıyorsanız Spotify uygulaması Tastebuds.fm tam size göre. Sizi benzer müzik zevkine sahip kişilerle eşleştiriyor ve isterseniz beğendiğiniz bir parça veya albüm göndererek iletişime geçebilmenizi sağlıyor. Beraber bir çalma listesi bile oluşturabiliyorsunuz. Aşkın temelinde müzik de var ne de olsa.

Pin It

MALATYA HABER | MALATYA | HABER MALATYA

Dünya Haberleri | Siyaset | Asayiş | Gazete Manşetleri | Ekonomi

Eğitim | Malatya Spor | Yaşam | Sağlık | Kanal Çocuk | Kültür Sanat

Sinema-Tiyatro | Müzik  | Magazin | Teknoloji | Malatyalılar

Akçadağ | Arapgir | Arguvan | Battalgazi | Darende | Doğanşehir | Doğanyol | Hekimhan | Kale | Kuluncak | Pütürge | Yazıhan  | Yeşilyurt

Yoruma Kapalı