İşte efsane Kayseri 1. Komando Tugayı

  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
İşte efsane Kayseri 1. Komando Tugayı

İşte efsane Kayseri 1. Komando Tugayı

İşte efsane Kayseri 1. Komando Tugayı
Kayseri’de General Vecihi Akın Kışlası’ndan çarşı iznine giden askerlerinin maksat alındığı saldırının yapıldığı Kayseri 1. Komando Tugayı ilk olarak Hakkâri bölgesinde edinmek üzere son 1 yıldır doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinde terörle mücadelede etkin rol üsteleniyorlardı.

 


KIBRIS’A PARAŞÜTLE İNDİLER

Kayseri 1’inci Komando Tugayı, 1974 yılında Kıbrıs’a paraşütle inerek, Türkiye’nin ilk ve tek hava indirme harekatını gerçekleştirdi.


TEK HAVA İNDİRME BİRLİĞİ

Türkiye’nin hali hazırda tek hava indirme yeteneğine haiz birlik olarak biliniyor. Tugayın, Kıbrıs Uzlaşma Harekatı ve teröristlerle mücadelede 341 şehit ve 3 bin 906 gazisi bulunuyor. O nedenle sancakta 2 üstün cesaret ve feragat madalyası bulunuyor.


YURTİÇİNDE DE YURTDIŞINDA DA ETKİNLER

Yurt dışı ve içi faaliyetlerde başarıyla atama bölge komandolar, çok namlulu roketatar ve dağ topunun atışı, mayınlı ve el işi patlayıcı arazide eğitim, komando kollarının sarp kayalıklı arazide teröristlerle temasa geçmesi,


EN GÖZDE BİRLİK

Bariz nişancı ve uzakta mesafede gözetleme timleri, kar motoru ile yaralı tahliyesi, sızma parkurunda gerçek mermi ve patlayıcılarla çatışmaya giren, buzlu sulardan ve karlı araziden geçen komandolar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en favori birlikleri arasında ilk sıralarda.


TUGAY OLSA DA TÜMEN SEVİYESİNDE

1’inci Komando Tugayı belli başlı yapı olarak tugay olsa da kuruluş ve konuş olarak tümen seviyesinde, büyüklüğündedir. Bu yapısı itibari ile keza komando tugayları arasında keza de diğer piyade tugayları aralarında tektir.


4 KOMANDO TABURU

Tugayın bünyesinde 4 adet Komando Taburu, 1 adet Hava İndirme Taburu, 1 adet Topçu Taburu, 1 adet Lojistik Yardım Taburu, 1 Adet Eğitim Taburu ve 1 Adet Eğitim Takviye Taburu bulunmaktadır. Hem Tugay karargahı ile bu karargaha bağlı


1 adet Muhafız Bölüğü, 1 adet Tanksavar Birliği, 1 Adet Sinyâl Elektronik Sistemler Bölüğü ve 1 adet Hizmet Birliği bulunmaktadır. Anılan birliklerin bünyesinde de o kadar fazla yönetimsel, lojistik, muharip ve özel görevleri icra edebilen daha aşağı birlikler bulunmaktadır.

 


3 AYRI KIŞLADA KONUŞLANDI

Tugay Kayseri’de 3 bambaşka kışlada konuşlanmıştır. Bu kışlalar Kayseri Melikgazi’de bulunan General Adnan DOĞU Kışlası (Köşk Kışla), Kayseri Zincidere Talas’da yer alan General Vecihi Akın Kışlası (Zincidere Kışlası) ve Kayseri Erkilet’te bulunan Erkilet Kışlası’dır.


ŞIFRE: “GÜÇLÜYÜM, CESURUM, HAZIRIM!”

Tugayın parolası “Güçlüyüm, Cesurum, Hazırım”dır.


Eğitim süreleri temel askerlik eğitimi için 3 hafta, komando temel eğitimi için 5 hafta, askeri paraşüt eğitimleri için 3 ile 9 hafta arasında değişmektedir.

 


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı ile birlikte Gaziantep ve Kilis ’te konuşlu birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu.

 


Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) 16 Aralık 2016 tarihindeki ziyaretle ilgili yapılan açıklamada, Harekat komuta merkezini ziyaret eden Orgeneral Akar’ın, Suriye ve Irak ’taki son gelişmeler ile terörle çaba harekâtını uygun incelediği, bölgede yer alan komutanlıklardan son duruma yönelik değerlendirmeleri aldığı kaydedildi.


Yasal müdafaa zarfında icra edilen Fırat Kalkanı Harekatının, sınır güvenliğinin sağlanması açısından önemini vurgulayan Orgeneral Akar’ın; uluslararası uzlaşma ve güvenliğe tehdit oluşturan DEAŞ terör örgütü ile çaba, bölgede terörün yerleşik ışık halkası gelmesinin önlenmesi ve istikrarın sağlanması açısından da yaşamsal bir atama icra edildiğini açıklama ettiği bildirildi.


Akar’ın, hem ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli göçmenlerin kendi topraklarına dönerek rahatlık içinde yaşamasının sağlanmasının bölgenin normalleşmesine katkı maddesi sağlayacağını da belirttiği ifade edildi.

 


Açıklamada, “Gaziantep Valiliğini de ziyaret eden Orgeneral Akar, derhal el Bab bölgesinde fazla baskı şartlar aşağı icra edilen operasyonda büyük bir kahramanlık ve fedakârlık örneği göstererek görevlerini ifa eden personeli, özverili çalışmaları ve gayretlerinden nedeniyle kutlamış; ilaveten asker, jandarma, polis, güvenlik korucusu, tüm emniyet güçlerinin omuz omuza, yakın meslek birliği içinde sürdürdüğü teröristle uğraş harekâtının da ardına kadar aynı azim ve kararlılıkla devam edeceğini ifade etmiştir” denildi.


Orgeneral Hulusi Akar, Suriye topraklarında yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı’nda yaralanan ve Gaziantep’teki hastanede tedavi görebilen askerleri ziyaret etti.


Fırat Kalkanı harekatının sürdüğü Suriye sınırındaki birlikleri denetlemek için beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ahmet Zeki Çolak, 2’nci Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Esas ile birlikte bölgeye gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, harekatta yaralandıktan daha sonra çare için Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirilen zarar görmüş askerlere ziyarette bulundu.


Orgeneral Akar’a, ziyareti sırasında Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ile Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür de eşlik etti. Orgeneral Akar, doktorlardan sağlık durumu durumlarına ilişkin bilgiler aldığı askerler ve refakat eden yakınları ile sohbet edip, geçmiş olsun dileğinde bulundu.


2016 yılında savunma bütçesine en fazla kaynak ayıran ülkeler belirli oldu. Jane ’s Defense Budgets’ın hazırladığı rapora göre, listenin ilk 3 sırasındaki ülkeler bu sene de yerlerini korudu. 

 


Zirvede ise 622 milyar dolar ile ABD yer aldı. ABD’yi şu ülkeler takip etti…


Çin (191.75 milyar dolar) 


İngiltere (53.81 milyar dolar) 

 


Hindistan (50.67 milyar dolar) 


Suudi Arabistan (48.68 milyar dolar) 

 


Rusya (48.44 milyar dolar) 


Fransa (44.34 milyar dolar) 

 


Japonya (41.68 milyar dolar) 


Almanya (35.75 milyar dolar) 

 


Güney Kore (33.47 milyar dolar)


Dünyadaki Süper güçler milyarlarca dolarlık savunma bütçeleriyle ordularını modernize etmeye çalışıyor. Çoğalan teknolojiyle birlikte üretilen savaş araçlarının fiyatları çoğu ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sından bile büyük rakamlara ulaşıyor. İşte dudak uçuklatan rakamlarıyla o liste….

 


10. INS Vikramaditya 
Fiyatı: 2 milyar 350 milyon dolar
Rusya’nın Hindistan’a sattığı INS Vikramaditya Kiev tipi uçak gemisi 285 metre uzunluğunda, 44.500 ton ağırlığında  ve 2 bin personel kapasitesine sahip.


9. B-2 Spirit Stealth Bomber
 
Fiyatı: 2 milyar 400 milyon dolar
22 679 kilogram ağırlığında bomba taşıyabilen B-2 Spirit Casus bombacı uçağı şekli ve donanımı doğruca radara yakalanmıyor. 16 nükleer tabanca cebi yer alan uçak dolu depoyla 7 bin deniz mili uçabiliyor. 


8. Varyag Uçak Gemisi 
 
Fiyatı: 2 milyar 400 milyon dolar
Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılmasıyla birlikte Ukrayna’nın eline geçen ve o dönemde yüzde
70’i bitmiş Varyag, motorsuz olarak Çinli yolculuk ajansına 20 milyon dolara satıldı. Başarısız kumarhane deneyiminden sonradan Kuznetsoz tipi uçak gemisi demirli bulunduğu Çin sularında o gün bugündür ABD tarafından yakından izleniyor. 


7. Virginia tipi Denizaltı
Fiyatı:  2 milyar 500 milyon dolar
ABD yapımı Virginia tipi Denizaltı nükleer reaktöre sahip. Casusluk, buluş, sığ ve derin deniz savaşları için ideal denizaltıda 4 torpido, 12 füze rampası bulunuyor. Tek atışta 16 cruise füzesi gönderebilen denizaltı 29 megawatt enerji kapasiteli motora sahip.


6. USS America 
Fiyatı: 3 milyar 400 milyon dolar
ABD donanmasının en yeni taarruz uçak gemilerinden USS America  LHA 6 America suda ve karada yaşayabilen tipi. USS America 11,000 deniz milini 16 knotta 22,000 mili ise 12.5 knotta gidebiliyor. USS America 10’u hamle uçağı edinmek üzere toplam 34 uçak kapasitesine sahip. 


5. Charles de Gaulle Uçak Gemisi 
Fiyatı: 4 milyar dolar
Yapımı 1986 yılında başlanan ve ancak geçtiğimiz yıllarda denize indirilen Charles de Gaulle Fransızların ilk nükleer uçak gemisi. 261.82 metre uzunlukta, 62.78 metre genişlikte olan uçak gemisinin motoru 117 bin kilowatt baskı üretiyor. Yüzen dev Charles de Gaulle 40 uçak ve 1,900 personel kapasiteli. 


4. HMS Astute 
Fiyatı: 5 milyar 500 milyon dolar
İngiliz Kraliyet Donanmasına ait olan HMS Astute Nimitz tipi bir denizaltı. 


3. DDG 1000 Zumwalt Tipi Muhrip
Fiyatı: 7 milyar dolar
ABD donanmasının en son teknolojisi otomasyon sistemine sahip DDG 1000 Zumwalt Tipi Muhrip elektromanyetik railgun silahı ile tehdit etme veriyor. 


2. HMS Queen Elizabeth 
Fiyatı: 9 milyar 300 milyon dolar 
279.80 metre uzunuluğa 70 metre genişliğe sahip HMS Queen Elizabeth İngiliz donanmasının en büyük gemisi. 65 bin ton ağırlığındaki Queen Elizabeth tek depoyla 10 bin deniz mili yol alabiliyor. 


1. USS Gerald Ford 
Fiyatı: 13 milyar dolar
Dünyanın en pahalı askeri arabulucu 337.10 metre uzunluğuyla hemen hemen yüzen bir şehir olan USS Gerald Ford uçak gemisi. Radara yakalanması nerdeyse imkansız olan uçak gemisinde 4 bini deniz piyasi olmak üzere 5 bin personel tayin yapabiliyor. ABD’li askeri kaynaklara kadar ,USS Gerald Ford 2019 yılında tam kapasite çalışıyor olacak. 


MiG-35 
40 Milyon Dolar


Su-30MKI
56 Milyon Dolar


Su-35 
65 Milyon Dolar


Su-35 
65 Milyon Dolar


F-18E/F Super Hornet 
65 Milyon Dolar


JAS 39 Gripen 
69 Milyon Dolar


Dassault Rafale 
94 Milyon Dolar


Eurofighter Typhoon 
98 Milyon Dolar


F-35 Lightning II
116 Milyon Dolar


F-22 Raptor 
150 Milyon Dolar (Lockheed Martin göre üretilen jet, federal yasalar gereği yalnızca Amerikan ordusunda bulunuyor)


Türkiye’de hangi savaş uçağından kaç tane var?
(Ilk sayı aktif görevdeki savaş uçağı sayısını, ikinci sayı ise sipariş aşamasındaki uçak sayısını gösteriyor) 

Pin It

MALATYA HABER | MALATYA | HABER MALATYA

Dünya Haberleri | Siyaset | Asayiş | Gazete Manşetleri | Ekonomi

Eğitim | Malatya Spor | Yaşam | Sağlık | Kanal Çocuk | Kültür Sanat

Sinema-Tiyatro | Müzik  | Magazin | Teknoloji | Malatyalılar

Akçadağ | Arapgir | Arguvan | Battalgazi | Darende | Doğanşehir | Doğanyol | Hekimhan | Kale | Kuluncak | Pütürge | Yazıhan  | Yeşilyurt

Yoruma Kapalı