Erdoğan: Bunu yapmazsak duman oluruz

  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
  • Google

Erdoğan: Bunu yapmazsak duman oluruz

Erdoğan: Bunu yapmazsak duman oluruz


Erdoğan: Bunu yapmazsak duman oluruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Şimşek, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Yatırım değeri 5 milyar doları bulan 158 enerji santralin açılışında Enerji ve Natürel Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Başbakan Binali Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kayda değer açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları;

158 enerji santralinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu tesisler çöp, doğalgaz, hidroelektirik, linyit, taş kömürü gibi kaynaklarla elektrik üretiyor. Bu tesislerin tümü özel sektöre ait. Yatırım tutarı 5 milyar doları buluyor. 

2003 yılı başından bu yana kadar kamusuyla özeliyle 75 milyar dolarlık yatırım yaptık. 78 bin megawata çıkardık. Bunun 2023’te 120 bin megawata içeri almamak istiyoruz. 

Enerji sektöründe adımların dengelenmiş atılması gerekiyor. Yatırım süreçlerinin düzenli bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Bilhassa yenilenebilir enerji kaynaklarına özel tartma veriyoruz. 2002 yılında 12 bin 300 megawat olan kurulu gücümüzü 32 bin megawata çıkarıyoruz. 

HEMENCECIK ENGEL OLMAYA ÇALIŞIYORLAR

Enerji sektöründe adımların dengelenmiş atılması gerekiyor. Siz bakmayın Batı ülkelerinden çevrecilik saldırılarına bunların hepsi art niyetlidir. Kömür ve nükleerle çalışan santraller olmasa Batı karanlığa gömülür. Polonya’da elektrik nükleerden yüzde 84, Almanya’da yüzde 45, Çin’de yüzde 75, Hindistan’da yüzde 73. Türkiye’de kömüre dayalı elektrik üretimi yüzde 22. Benzer koşul nükleer santraller için de geçerli. Şuan Türkiye Nükleer enerji santraline sahip değil. Ülkemizde ne zaman bir proje gündeme gelse aninda engel olmaya çalışıyorlar. Niye bu kaynakları kullanan ülkelerde bu olaylar, kampanyalar niçin olmuyor. Onlar çevreyi korumanın yok, Türkiye’nin gelişmesini, büyümesini engellemenin derdindeler. Türkiye’nin cari açığının büyük bölümünü enerji oluşturuyor. Kömürde ithal yok. Biz kendi rezervimizi eritmek zorundayız. 

EKONOMİDE YENİ ÇIĞIRLAR AÇACAĞIZ

Finansman yönetiminde başarılı olamaz, cari açığı altında çekmezsek biz duman oluruz. İnşallah bu alanlarda başarılı olarak enerji çeşitliliğimizi artıracağız. Ekonomimizde yeni çığırlar açacağız. Yatırımcı kömürü çıkarıp kullanacak. Devlette alım garantisi verecek. Maliyeti yüksek olan ürünün doğal olarak fiyatı da yüksek oluyor. Bu hamlelerle faturaları da altında çekeceğiz. Akkuyu, Sinop için araştırmalar bütün hızıyla devam ediyor. Üçüncü nükleer santral içinde araştırmalarımız devam ediyor. Akkuyu 2023’te devreye girecek. Bu işler için yurt dışına çok ciddi kaynak adapte etmek durumunda kalıyoruz. Ekim ayında yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik düzenlemeyle bu kaynakların yatırımcılara vermek. En yerinde teklifi veren işyeri yatırımı yapacaktır. daha alçak yapısı ve izinleri ihalesi yapılacak bu alanlar için yüzde 80 yerlilik ve 15 takvim AR-GE şartı aranacak. 

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK

Dünyadaki en büyük güneş tarlası olacak Konya Karapınar için önümüzdeki ay ihaleye çıkılıyor. Yatırım bedeli 1,3 milyar dolar olarak hesaplandı.Ülkemizde elektrik üretimine ne dek yerinde su varsa bunları özel sektörle değerlendirecek adımlar attık. Bugün yaptığımız açılışla bunların 33’ünün açılışı yapıyoruz. Önceden ‘Su akar Türk bakar’ denirdi. Acilen ‘Su akar Türk yapar’ durumuna geldik. Biz insanlığın karanlıkta yaşamasını istemiyoruz. 

Baraj yapımlarını üstlenen birçok yatırımcımız oldu.Bu yatırımlar bizim israfımızı engellemiş oldu. Bizler hiçbir vakit atık sudan geri dönüşümü sağlayamamıştık. Buna da yeni yeni başladık. Park ve bahçeler artık geri dönüşüm sularıyla sulanıyor. Sabır ve kararlılıkla kurulu gücümüzün yüzde 35’nin hidroelektrikin oluşturduğu bugünlere geldik. Hayvan atıklarından elektirik üreten tesislerimiz var. Bugün açılışını yaptığımız 11 jeotermal tesisimiz büyük yol aldığımızı gösteriyor. Özellikle yoğun enerji talebi olan 21 santrali hizmete açıyoruz. Türkiye’ye terörle ihanet çeteleriyle yolundan çıkartılamayacak bir ülke olduğunu içeride ve dışında göstermek durumundadır. 

GAYE KOMŞUNUN İKİ GÖZÜ ÇIKSIN

PKK hala besbelli çünkü bir takım güçler bu örgütün bitmesini ülkemizin huzura kavuşmasını istemedi. PKK’nın Kürt kardeşlerimiz adına terör estirmesi için besbelli hiçbir sebep yoktur. Örgütün en çok kanlarını döktüğü ırk Kürt kardeşlerimizdir. Tarihinin en şiddetli saldırılarını bu dönemde gerçekleştiriyor. DEAŞ sürekli eylem çabasında bunların İslam’la alakası değil. FETÖ ihanet çetesi dünyanın dört bir yanında ülkemizin alehine etkinlik kullanmak için çalışıyor.

Bir şehirde önceden haset birisi yaşarmış. Bu mesele yöneticinin kulağına gitmiş. Sana ne dilersem onu vereceğim fakat bir şartla demiş istediğin şeyin iki katını komşuna vereceksin demiş idareci. Düşünmüş haset talebim bir gözümün çıkarılması demiş. Sebebini sormuş yönetici. Hedef komşunun iki gözü çıksın. Evet böylece fazla çevrenin maksatı komşunun iki gözü çıksın. İsteseniz de istemesiniz de biz muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağız. Batı dünyası istediği kadar teröristi Batı şehirlerinde barındırsın. Ne yaparlarsa yapsınlar bir gün gelecek onları da vuracak.

15 Temmuz darbe girişimini geçtik Allah’ın izniyle. Bundan sonradan da her türlü durumu boş yere çıkararak yola devam edeceğiz. Bugün terör örgütlerine kucak açanlar bundan böyle kendinizi gizlemeniz muhtemel yok. Terör örgütü işte. PKK’nın yan kolu YPG. Apaçık bunlar ortadayken hala siz bunu savunuyorsanız DEAŞ’ı diğer bir terör örgütüyle yok edeceğinizi düşünüyorsanız bunu kimse yutmaz. Yarın onların hedefi haline gelmekten kurtulamayacaklar. Bizim iki gözümüzü çıkarmaya çalışanlar kaybettikleri gözleriyle kalacaklar.

Başbakan Binali Şimşek’ın konuşmasından satırbaşları;

Enerji kapasitemizin 2 buçuk kadar artamsının nedeni, Türkiye üç kat büyüdü. Türkiye büyümeseydi geçtiğimiz 14 yılda ne yenilenebilir enerji, ne alternatif enerji kaynakları ne de kapasite artırımından bahsedebilirdik. Türkiye enerji arz güvenliği bakımından manâlı bir konuma yükselmiştir. 

Hükümetimizin gündeminde enerjide çeşitliliği çoğaltmak vardır. Türkiye enerjide hala dışa bağımlı bir ülkeyiz. 2023 yılına değin bu bağımlılığı azaltacak, çeşitliliğimizi artıracak projeler üzerinde çalışıyoruz. Nükleer Santraller bu projeler aralarında en önemlileri aralarında yer alıyor. 

Yerli kömürümüzü kullanarak enerji üretmek hem cari açığımıza katkı maddesi sağlayacak keza de istihdam yaratacak. Eğer termik santral kuracaksanız bunu yerli kömür kullanarak yaparsanız teşvikler kolaylıklar sağlanacaktır. Rüzgar vs… enerji çeşitliliğimizi artıracağız. 

Dün Erzincan Üzümlü ilk olarak elde etmek üzere 40 ilçemize doğalgaz bağlantısını gerçekleştirdik. 76 ilimizde doğalgaz var. Geriye Doğru kalan 5 ilimize de doğalgaz götüreceğiz. Her ilçeye doğalgaz vereceğiz. Özel teknolojilerle bütün ilçelerimize doğalgaz ulaştıracağız. 

Enerjide Türkiye sadece kendi enerji talep güvenliğini karşılayan bir ülke olmasının yanı sıra Avrupa ve Balkanlar için geçiş güzargahını oluşturuyor. Enerjiyi bitiren ülke olmakla birlikte diğer ülkelere enerjinin aktarılması içinde bir görev üstleniyor. Türk Akımı, TANAP, Bakü-Ceyhan-Tİflis gibi yatırımlar bunların başında geliyor. Bütün bu yatırımları kamu bütçesiyle gerçekleştirmek kolay değildir. 5 yıl denir 15 yılda yapılır. Buda siyasete güveni zedeler. Biz AK Parti olarak yapacağımız işlerin sözünü veririz. Bizim vatandaşımıza karşı içten olmalıyız. Önümüzde daha yapacak fazla işimiz var. 2023, 2053 amaç ve vizyonları yapmak için çalışmalıyız. 2018-2019 yüzde 5’in üstünde bir çoğaltma hedefliyoruz. Bunun içinde enerji için yatırımlarımız ve planlarımız süratli bir şekilde devam ediyor.

Enerji arz kapasitesi bakımından Avrupa’nın en seri çoğalan ülkesiyiz. Yenilenebilir enerji gücümüz 12 megawattan 32 megawata yükselmiş durumda. Bu yatırımlar bizim cari açığımıza katkı maddesi sağlamasının yanı sıra istihdam içinde çok olumlu olacak. Yeni yatırımların ülkemize uğurlu olmasını diliyorum.

Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın konuşmasından satırbaşları; 

Kömür sahalarımızı eksiltme yöntemiyle ihaleye çıkarıyoruz. En ucuz elektriği bizlere karşılayan firmalara veriyoruz. Özel sektörümüzün ucuz elektrikle vatandaşımızın kamunun da kazanacağı kazan kazan kazan ekosistemini oluşturuyoruz. İhale sistemimizin başında iş güvenliği, en ileri teknolojilerin kullanılması amaçlanıyor. 

Özel sektörle birlikte BOTAŞ’la ikinci projemizi hayata geçireceğiz. Doğalgaz depolama alanında da çalışmalarımızı hızlandırdık. Birincil gazı ocak ayında basacağız. Silivri’de kapasite artışının yanı sıra, depolama alanında stratejik olarak amaçladığımız noktaya ulaşarak daha büyük depolama alanının lansmanını yapacağız. 

Teknoloji transferi diğer amacımız. Bu değin büyük potansiyele sahip ülkemizin enerji alanında büyümesini ummak, ülkemize ve milletimize büyük adaletsizlik. YEKA ile teknoloji alanında Türkiye’nin dünyayla yarışır ayla getiriyoruz. 15 sene süreyle AR-GE yapma şartını onaylama hususu ile önemli bir adım atmaya başlıyoruz. 15 yıllık elektrik alım garantisi, bölgeye ve bölgedeki yatırım potansiyeline erişme ile ucuzu hedefliyoruz. 15 yıllık Ar-Ge ve yerli üretimle birlikte ülkemiz kazanacak. 

Bin metrekare Karapınar HES bu sene tamamlanacak. Rüzgar alanında da 2017’nin ilk çeyreğinde benzer adımları atacağız. Bir taraftan geleceğe adım atarken öteki yanlamasına çalışmalarımızı bugüne tarafından sürdürüyoruz.

Marmara’dan Güneydoğu Anadolu’ya 52 şirketimizle 158 tesisimizle değişen ve artan Türkiye’nin en önemli resimlerinden bir parça başına. 5 milyar dolarlık enerji yatırımları ile Türkiye’nin gücüne kuvvet katıyoruz. Bırakın bir zamanlar toplu açılışları bir tanesinde bile tüm cümbür cemaat katılır, daha sonra o temeller atılsa da heba olur giderdi. Her zamankinden daha çok çalışmaya devam ediyoruz. Batı’da ne varsa Doğu’da da o olmayı mantığıyla çalışıyoruz.

2020 yılına değin toplam 30 katrilyonu aşan bir yatırım yaparak elektrik altyapıyı modernleştiriyoruz. 

Pin It

MALATYA HABER | MALATYA | HABER MALATYA

Dünya Haberleri | Siyaset | Asayiş | Gazete Manşetleri | Ekonomi

Eğitim | Malatya Spor | Yaşam | Sağlık | Kanal Çocuk | Kültür Sanat

Sinema-Tiyatro | Müzik  | Magazin | Teknoloji | Malatyalılar

Akçadağ | Arapgir | Arguvan | Battalgazi | Darende | Doğanşehir | Doğanyol | Hekimhan | Kale | Kuluncak | Pütürge | Yazıhan  | Yeşilyurt

Yoruma Kapalı