Bakan TÜFENKÇİ İstanbul Ticaret odası meclis toplantısına katildi

  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
  • Google
  • Google

Bakan TÜFENKÇİ İstanbul Ticaret odası meclis toplantısına katildi

Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) şubat ayı meclis toplantısına katıldı.

Tüfenkci yaptığı konuşmada,  İTO’nun sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı odalarından biri olduğunu söyledi. Bakanlık olarak her zaman İTO meclis üyelerinin yanında olacaklarını ifade eden Tüfenkci, bu destek sözü ile meclis üyelerinden büyük alkış aldı.

“Biz sizler gibi istikrarın önemli bir unsur olduğunu düşünüyoruz, istikrarın mali disiplini beraberinde getireceğine inanıyoruz. Kamu borç stokunun azalması ve enflasyonun tek hanelerde tutulmasının önemli olduğuna inanıyoruz”diyen Tüfenkci, şöyle devam etti:

“64. Hükümet olarak ana görevlerimizden ve eylem planlarımızdan biri bürokrasiyi azaltabilmek
“Bütçe açıklarının ve kamu borç stokunun sorun olmaktan çıkması gerektiğini düşünüyor ve buna yönelik adımlarımızı da atıyoruz. Üretmek çok önemli. Üretirken hiçbir sanayicimizin ve tüccarımızın bürokratik engellerle karşılaşmaması gerek. Sizlerin üretimle ilgili sorunları çözmek için çabalarken, bunu nasıl pazarlayacağını düşünmesi lazım. Ama maalesef bizler, geçmişten bugüne bir takım bürokratik engellerle boğuşuyoruz. Bizim 64. Hükümet olarak ana görevlerimizden ve eylem planlarımızdan biri bürokrasiyi azaltabilmek. Bununla ilgili biz görevden geldikten sonra, gümrüklerde gerekli belgeler için arkadaşlarımıza talimatları verdik. O belgelerin ne kadarını azaltabilirsek… Onun çalışmalarını yapıyoruz. Biz gümrükler olarak hızlanacağız, bunun sözünü veriyoruz. Özellikle iş ve işlem sürelerini kısaltmak istiyoruz.”

Tüfenkci, ihracattaki maliyetlerin yüzde 10 düşürülmesi halinde dış ticaretin yüzde 4,7 büyüdüğünün, gümrüklerde bekleme süresinin artması durumunda bunun ekstra maliyet anlamına geldiğinin altını çizerek, verdikleri talimatlar yerine geldiğinde, kısa zaman içinde bekleme sürelerinin en aza indirileceğini, bu kapsamda en azından gelişmiş ülkelerdeki gümrükleme maliyetine yakın bir seviyeye gelineceğini aktardı.

Reel sektörü ilgilendiren, üretim teknolojilerinde dönüşümü esas alan hedef sektörlerde etkinliği artıracak mikro reformlara özel önem verdiklerini vurgulayan, bu reformların uygulanmasını da yakından takip ettiklerini aktaran Tüfenkci, şunları anlattı:

“Başarıya ulaşmada en önemli konu bu reformların sahiplenilmesidir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hep birlikte çalışarak hedeflerimize ulaşacağız. Türkiye ekonomisi artık günü kurtarma çabasında, koşullara göre yön değiştiren, belirsizliklerle dolu bir ekonomi değil. Artık ekonomide uzun vadeli programlar yapabilen ve sonuç alabilen bir Türkiye var. Türkiye ekonomisi artık içine kapanık bir ekonomi değil, rekabete açık bir ekonomidir. Çabamız Türkiye’yi dünyaya entegre hale getirmek. En önemli değerimiz dinamik ve girişimci siz değerli iş adamlarıdır. 14 yıldır onların arkasında durduk, bundan sonra da biz hükümet olarak sizin önünüzü açmak için her noktada sizinle birlikte yol alacağız.”

Ticaretin önündeki en önemli engel olarak tabir ettiği vizeler konusunda da çalışmaların devam edeceğini belirtenTüfenkci, yıl sonunda da AB ile vizeleri tamamen kaldırmak istediklerini, çalışma ve taahhütlerin bu yönde olduğunu dile getirdi.

İhracata ivme kazandıracak adımların atıldığını ve atılmaya da devam edileceğini bildiren Tüfenkci, “Geçtiğimiz yıl öngörülmesi zor jeopolitik gelişmeler ve küresel ekonomideki sorunlar nedeniyle ihracatımızda bir miktar gerileme yaşadık. Ancak katma değeri yüksek ürünlerin ihracatımızdaki payının artırılmasındaki önemi daha da iyi anlaşıldı. Bundan sonraki çabalarımızı bu yönde yoğunlaştıracağız. Bölgedeki krizleri fırsata çevireceğiz” diye konuştu.

“Halkalı Gümrük Müdürlüğünü taşıyacağız”
Halkalı Gümrük Müdürlüğünü kısa zamanda taşıyacaklarını belirten Bakan Tüfenkci, “Erenköy Gümrük Müdürlüğünü taşıma çalışmalarımızı hızlandırdık. Yeni bir projemiz var. Kısa zamanda Halkalı’nın da yetmeyeceğini düşünerek Avrupa Yakası’nda yeni bir yer bakıyoruz. Onu da hayata geçirdiğimizde iş ve işlemleri daha hızlı yapacağız” dedi.

Konuşmasında Türkiye’nin geldiği noktada neleri başardığına vurgu yapan, bunlardan birinin de bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler olduğuna işaret eden Tüfenkci, “Bankacılık sektörümüzün hakkını teslim etmekle beraber, özellikle faizlerin Türkiye için yüksek olduğunun altını çizmek gerekir. Bu faizlerle yatırım yapmak isteyen sanayicilerimizin ya da tüccarlarımızın iki kere düşündüğünü biliyoruz. Faizleri düşürme noktasında hükümet olarak yeni tedbirler alacağız” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz ay İTO Başkanı İbrahim Çağlar ile beraberindeki heyetin kendisine yaptığı ziyareti hatırlatan Tüfenkci, orada sektör temsilcileri tarafından kendisine aktarılan sorunlara değindi.

Bakan Tüfenkci, iş dünyasının ve ticaretin önünü açmak, ticareti daha güvenli ve kolay hale getirebilmek için otomasyona geçilmesi gerektiğini, bununla ilgili gerekli talimatları verdiklerini belirterek,“Bakanlık olarak rekabet gücünüzü artırmak ve yeni pazarlara girişinizi sağlamak için gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması ve maliyetlerin azaltılması gerektiğini biliyoruz” dedi.

Açılış konuşmasının sonunda Tüfenkci, geçtiğimiz günlerde kalp krizi geçirip hayatını kaybeden Mustafa Koç’u anarak kendisine rahmet, ailesi ve sevdiklerine başsağlığı diledi.

“Türkiye’nin lojistik üs olması için gerekli adımları atıyoruz”
Konuşmasının ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Tüfenkci, üyelerin “Her köşede market var. Bununla ilgili marketler arasında mesafe sınırlaması getirilmesi gibi önlemler istiyoruz” şeklindeki talebe, “Etki analizi yapılması gereken bir konu bu. Hassas bir konu. Ticaretin bütününe bakmak lazım. İnceleyip ne yapılabileceğini konuşalım”yanıtını verdi.

Tüfenkci, Türkiye’nin 3. ülkeler için lojistik üs olması ile ilgili ne düşündüğünün sorulması üzerine, bu çerçevede Türkiye’nin sahip olduğunu avantajın kullanılması gerektiğine işaret ederek, transiti destekleyen ve kolaylaştıran önlemleri alacaklarını, ülkenin lojistik üs olması, 3. ülkelere giden transitin kolaylaşması için adımları attıklarını söyledi.

Konuşmasında bahsettiği gümrüklerde ve sınır kapılarında yaşanan bekleme sürelerine ilişkin gelen soruya ilişkin deTüfenkci, çaba ve gayretlerinin bekleme sürelerini azaltmak yönünde olduğunu, beklemeler kapsamında diğer bakanlıklar ile ilgili konuları da çözmek üzere yakın zamanda bütün bakanlıkları tek havuzda toplayıp bekleme sürelerini azaltacaklarını anlattı.

“Asıl akaryakıt kaçakçılığı ÖTV üzerinden yapılıyor”
Bakan Tüfenkci, sınır kapılarında yapılan akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi için çalışma yapılmasını isteyen üyelere,“Bununla ilgili ciddi mücadele ediyoruz. Yakalama oranları ve kaçak akaryakıtın satış oranlarının düşmesi de bunun bir göstergesi ama kaçakçılık oranı sınırlardan çok ÖTV, evrak üzerinden yapılıyor. Sınırlardaki kaçakçılık ile ilgili önlemleri hayata geçireceğiz ama asıl kaçakçılık ÖTV üzerinden yapılıyor” dedi.

Emlak müşavirleri, ticaret borsalarının aldığı harçlar, saat ve gözlük sektörlerinin mevzuat ve uygulamada yaşadığı sıkıntılar ve buna benzer talepleri dinleyen ve gerekli notları alan Tüfenkci, bu konuları inceleyip neler yapılabileceğine bakacaklarını söyledi.

“Yeni bir çek yasası üzerinde çalışıyoruz”
Bakan Tüfenkci, üyelerin muzdarip olduğu çek ve tahsilat konusunda da değerlendirmelerde bulundu. “Yeni bir yasası ile ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Disipline etmemiz lazım” diyen Tüfenkci, bu konuda yapılan çalışmaları ve sonuçlarını önümüzdeki dönemde açıklayacaklarını kaydetti.

Yerli malına destek isteyen meclis üyelerine konu ile ilgili yeni bir çalışmanın bulunduğu bilgisini aktaran Tüfenkci,yerli malını destekleyecek yeni düzenlemelerin kısa zamanda hayata geçirileceğini iletti.

Tüfenkci, gümrüklerdeki yoğunluktan dolayı yaşanan aksaklıkları hatırlatan üyelere, “Biliyorsunuz Halkalı Gümrük Müdürlüğünü kısa zamanda taşıyoruz. Erenköy Gümrük Müdürlüğünü taşıma çalışmalarımızı hızlandırdık, yeni bir projemiz var. Kısa zamanda Halkalı’nın da yetmeyeceğini düşünerek Avrupa Yakası’nda yeni bir yer bakıyoruz, onu da hayata geçirdiğimizde iş ve işlemleri daha hızlı yapacağız” yanıtını verdi.

Şu an sorunlara cevap vermekte yetersiz kalan “Hal Yasası”nın da yeniden çalışılacağını bildiren Tüfenkci, meclis üyelerinden gelen diğer sektörel sorunları da dinleyerek yapılabilecek ne varsa incelendikten sonra yapılacağını söyledi.

Konuşmasının ardından İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Tüfenkci‘ye üzerinde Arapça Elif harfinin bulunduğu ebru tablosu hediye etti.

Pin It

MALATYA HABER | MALATYA | HABER MALATYA

Dünya Haberleri | Siyaset | Asayiş | Gazete Manşetleri | Ekonomi

Eğitim | Malatya Spor | Yaşam | Sağlık | Kanal Çocuk | Kültür Sanat

Sinema-Tiyatro | Müzik  | Magazin | Teknoloji | Malatyalılar

Akçadağ | Arapgir | Arguvan | Battalgazi | Darende | Doğanşehir | Doğanyol | Hekimhan | Kale | Kuluncak | Pütürge | Yazıhan  | Yeşilyurt

Yoruma Kapalı